Waarom zijn webteksten anders dan andere teksten?

Omdat bezoekers van een website anders reageren dan lezers of TV-kijkers. Mensen die een advertentie zien in de krant, een tijdschrift of op TV, zijn eigenlijk met iets anders bezig. De advertentie onderbreekt hun normale bezigheden.

Mensen die op internet een advertentie zien, zijn veel gerichter bezig. De meeste websites worden gevonden via een zoekmachine. Dat is een essentieel verschil. Het betekent dat bezoekers bewust naar iets op zoek zijn. Zij bepalen wat ze zien. Ze hebben vaak al een duidelijk beeld in hun hoofd. Ze zoeken een specifiek product, een dienst of informatie.

Kopregel en subkoppen overtuigen de bezoeker
Komt iemand voor het eerst op uw website via een zoekmachine, dan wil hij snel antwoord krijgen op een paar vragen: ‘Ben ik hier op de juiste plek? En kan ik hier vinden wat ik zoek? U hebt minder dan een minuut om de bezoeker hiervan te overtuigen. Dat betekent dat de kopregel en subkoppen antwoord moeten geven op deze vragen.

De kopregel moet bevestigen dat de bezoeker op de goede plek is terechtgekomen. Hij moet denken: ‘Juist, dit ziet eruit alsof ik hier precies kan vinden wat ik zoek!’ De kopregel moet dus bevestigen wat de zoekmachine heeft getoond. En de subkoppen moeten het gevoel versterken dat de bezoeker op de juiste plek is aangeland.

Teksten schrijven voor mensen die precies weten waarnaar ze op zoek zijn, is dus heel anders dan schrijven voor mensen die eigenlijk met andere zaken bezig zijn, zoals TV kijken of een krant lezen. Op een website is het belangrijk dat de bezoeker direct het gevoel krijgt dat hij op de juiste plaats is. Alleen dan zal hij verder willen lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*